Wednesday, February 16, 2011

Tomato Soup


Of course, you could just open a can of Campbell's tomato soup. I just find it too sweet. For the taste of real tomatoes, this soup is it! It is loaded with lycopene, one of the most powerful natural antioxidants.

I have to warn you, though, this soup is quite acidic: if you have a sensitive stomach, you may want to add a pinch of baking soda to the soup as it has almost finished cooking. Also, feel free to use fresh tomatoes as they are less acidic than canned. In the winter months, when tomatoes are not in season, I keep the canned variety in my pantry so that's what I usually use.

Serve this soup with a grilled cheese panini and you have a perfect winter lunch!

Makes 4 servings (based on a recipe from The Best Soups in the World by Clifford Wright)

  • 2 tablespoons butter = 30 g de beurre
  • 1 small onion, chopped = 1 oignon, émincé
  • 1 tablespoon all-purpose flour = 1 cuillère à soupe de farine
  • 2 (14.5 oz.) cans diced tomatoes (undrained) = 2 boites (de 400 g) de tomates coupées en dés (non-égouttés)
  • 2 cups vegetable broth = 475 ml de bouillon de légumes
  • 1 or 2 teaspoons sugar = 1 ou 2 cuillères à café de sucre
  • 1 teaspoon salt = 1 cuillère à café de sel
  • ¼ teaspoon pepper = une pincée de poivre
  • 3 or 4 tablespoons heavy cream = 3 ou 4 cuillères à soupe de crème fleurette

In pot, melt butter and add onion. Cook 7-8 minutes. Stir in flour, add tomatoes, broth, sugar, salt and pepper. Bring to a boil. Reduce heat to low and simmer partially covered for 25 minutes. Using immersion blender, mix until smooth. Stir in cream. Serve hot. Enjoy!

Note: if you like smooth and creamed soups, an immersion blender is your best friend. Of course, a regular blender will do the work too, but you'll need to transfer and mix the hot soup in two batches. And the immersion blender is great for smoothies too. And it takes way less space than a regular one. And it's much easier to clean. Have I convinced you yet?


4 comments:

  1. Bouhou... tu modères les comms, et ceux qui disent que les mixeurs plongeurs, c'est pas aussi bien que les autres, tu supprimes?...
    Je trouve plus mon comm.....

    Mais je te permets d'effacer celui-ci!
    Et pis.. il est écrit avec beaucoup d'affection, j'espère que tu le sais!

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  2. Caroline (laquelle??), je pense que tu n'avais pas du le valider car je n'avais recu aucune notification de comm avant celui d'aujourd'hui. Pas de soucis si tu n'aimes pas les mixeurs plongeurs, moi je les trouve bien plus pratique pour les soupes et le mien, qui pourtant etait l'un des moins chers, marche super bien -- un fidele compagnon dans ma cuisine ;)

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  3. C'est la Kine ;=)!
    T'en fais pas Emmy... c'était juste comme ça!
    D'ailleurs j'l'adore ton blog! je viens de refaire la pâte à pizza et j'ai filé le lien à une de mes amies du TX! Bisous!

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  4. Pas de soucis, ma suissette preferee ;) Merci!!

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